10 manieren om je reisfotografie te verbeteren
Ongetwijfeld wil je meer halen uit je reisfoto’s om op die manier later van de vakantie nog eens te kunnen nagenieten. Om je hierbij te helpen heb ik 10 simpele tips op een rijtje gezet die behoorlijk basic zijn maar toch behoorlijk nuttig kunnen blijken bij het fotograferen tijdens reizen in het algemeen.
1) Focus je aandacht op gezichten
Dit kan misschien behoorlijk voor de hand liggend lijken, maar het even of het nu gaat over wilde dieren of mensen, toch is het steeds best om de aandacht van je lens toe te spitsen op het gezicht van het meest belangrijke onderwerp van je foto. Van nature worden we allemaal aangetrokken door ogen, en als vanzelf leggen we daar dan ook graag in foto’s de focus op.
2) Fotografeer snel
Het fotograferen van mensen in boeiende culturele situaties vereist een totaal andere instelling dan het fotograferen van prachtige landschappen.
Vergeet je driepoot, vergeet de ideale ISO setting en denkt minder aan de kwaliteit van het beeld en meer aan het proberen vastleggen van het unieke van het moment. Wees steeds klaar, door je te vertrouwen te stellen in de autofocus van je toestel en snelle sluitsnelheden om de actie als het ware te bevriezen. Foto’s nemen met de camera in de hand valt te verkiezen boven een camerastatief omdat je hier vaak heel wat tijd mee verspeelt en zo misschien wel prachtige beelden mist.
Bij helder zonlicht kan een ISO setting tussen de 400 en de 1000 volstaan, maar wanneer het licht begint te verminderen moet je niet bang zijn om de ISO setting aan te passen met een getal dat in de duizenden loopt.
Gebruik een bredere opening zoals bijvoorbeeld 2.8 om zo een hogere sluitersnelheid te bekomen. Op die manier zal je er voor zorgen dat je het voornaamste onderwerp van je foto extra weet te accentueren. Het foto’s nemen in de zogenaamde Aperture Priority modus (AV) stelt je in staat om de gewenste sluitersnelheid vlugger te bekomen en zo ideale beelden te schieten.
Wanneer je lens beschikt over de techniek van vibratiereductie, dan mag je niet vergeten om deze af te zetten wanneer je overgaat naar het handmatig gieten van beelden.
3) Leer een mondje van de lokale taal onder de knie te krijgen
Trek er op zijn minst enkele uurtjes voor uit om wat basis woorden en uitdrukkingen in de plaatselijke taal te leren vooraleer je op reis gaat. Dingen kunnen zeggen zoals hallo, excuseer me dank je wel, alstublieft, het spijt me, ja, nee, wat is de weg naar een goed restaurant, helpen je een heel eind vooruit, zelfs in gebieden waar ze Engels, Frans of een andere taal die je kent spreken. Het is een uiting van respect en heel wat deuren zullen voor je open gaan. Zelfs een toeristische bestemmingen valt betalen kennis van de lokale mensen trouwens dikwijls erg tegen.
Wanneer je een mondje van de plaatselijke taal spreekt, dan kan het enorm een groot verschil maken bij wat je bekomt van bijvoorbeeld de mensen van je hotel, het restaurant, de plaatselijke handelaars en van de tips die je ze kunnen geven in verband met interessante zeker te bezoeken locaties. De taal opent deuren die anders voor de gemiddelde toerist misschien gesloten blijven.
4) Huur een vertaler of een gids in
Wanneer je echt toegang wilt krijgen tot het dagelijks leven van de mensen van je toeristische bestemming, dan is dit vaak moeilijk wanneer je ter plaatse niemand kent, zeker wanneer dit de allereerste keer is dat je deze locatie bezoekt. Het is dan ook zeker de moeite waard om te overwegen om een plaatselijke gids of eventueel een vertaler in te huren zodat je op een hoger niveau met plaatselijke mensen kunt communiceren dan wanneer je alleen maar over een beperkte basiskennis van de taal.
Ik heb dit zelf al meerdere keren gedaan, en het lijkt er soms zelfs toe dat je diepgaande vriendschap met de gids weet op te bouwen. Doorgaans is hij of zij maar al te blij om je te introduceren bij interessante mensen en leuke, nog niet door toeristen platgetreden plekken te bezoeken. Vaak doen mensen het trouwens niet zozeer om het geld maar omdat ze echt vier zijn op hun stad of streek.
5) Tover een glimlach op je lippen en maak vrienden
Wanneer je mooie beelden wilt schieten van vreemde mensen of wil communiceren met de lokale bevolking, dan loop je best niet met een zuur gezicht rond want dat stoot alleen maar af. Een stralende glimlach is een universeel begrijpbare boodschap, en het is meteen een uitnodiging tot contact. Dit kan belangrijk zijn wanneer je toenadering zoekt tot mensen die nog weinig ervaring hebben met avontuurlijke vreemdelingen die ineens hun weg kruisen en allerlei vragen willen stellen.
Het is eenvoudig: wanneer je wil dat mensen je hartelijk ontvangen, dan is een brede glimlach van oor tot oor alvast een goede start.
6) Vraag indien nodig toestemming om een foto te mogen nemen
Vraag zeker wanneer je de mogelijkheid hebt aan mensen eerste toestemming of je hen mag fotograferen voor je begint beelden te schieten. In tal van landen bestaat er misschien geen wettelijke verplichting toe, maar het is alleen maar een vorm van goede manieren. Bovendien zijn er wel personen die omwille van religieuze of andere redenen liever niet hebt dat je hen fotografeert, en dit moet je uiteraard respecteren.
Let er ook op dat je in een delicate sociale situatie niet als een hond in het kegelspel tekeergaat en gebruik je gezond verstand. Een goed voorbeeld daarvan is een foto die ik heb genomen in een klooster in Bangkok. De monniken waren bezig met een examen af te nemen in het bijzijn van honderden toeristen en dit in een situatie waarin er duidelijk heel wat druk op hen stond. Dit was niet bepaald de locatie en de situatie om mij ertussen te mengen en hen te onderbreken.
7) Kies voor de juiste lenzen
Wanneer het erop aankomt om atmosferische culturele beelden vast te leggen, dan kies ik voor zogenaamde prime lenzen die kunnen zorgen voor een mooi vertroebeld effect terwijl toch de focus op het voornaamste onderwerp van de foto scherp blijft. Deze lenzen komen voor in de formaten 35 mm, 50 mm of 85 mm, het bereik van een camera met een volledig frame. Dit type van lenzen zal je helpen om dat prachtige cinematische effect te bereiken dat alles in een zoomlenzen niet kunnen bieden.
Je kan een gelijkaardig effect tot stand brengen met grote telelenzen maar deze zijn heel wat minder handig om te dragen. Kleinere lenzen nemen minder gewicht in en als er goed mee fotografeert van je eveneens beelden van een hoge kwaliteit maken.
Een van mijn meest favoriete lenzen om foto’s op reis te maken is de Sigma 85 mm 1.4 prime.
8) Neem steeds twee camera’s mee
Hiermee kom ik terug op wat ik eerder al zei over snel fotograferen. Wanneer je pakkende beelden wilt maken van onverwacht opduikende mensen of dieren heb je vaak de tijd niet om tussendoor van de lens te verwisselen. Het kan dan ook nuttig zijn om er aan te denken om twee camera’s te dragen met lenzen voor verschillende doeleinden. Zo kan je op een camera en lens met een brede hoek hebben, en op de tweede camera bijvoorbeeld een lens van 85 mm om portretten mee te schieten. Op die manier kan je snel van de ene naar de andere camera overschakelen wanneer zich plots mooi onderwerp voor je aandient.
Wanneer je inderdaad met twee camera’s op stap wil gaan, kan je proberen om een van de twee camera’s steeds in een kleine tas te bewaren. Loop je met twee toestellen rond de nek dan zie je er een beetje uit als een paparazzo en dat kan sommige mensen afschrikken.
9) Stap uit je comfortzone
Hiermee raad ik je natuurlijk niet aan om je in een gevaarlijke situatie te begeven. Je moet altijd je gezond verstand gebruiken, maar wanneer je op reis mooie foto’s wil schieten kan het geen kwaad eens weliswaar veilige dingen te doen die je anders nooit zou doen. Probeer het eens uit en je zal ontdekken dat je op die manier onverwachte, schitterende foto-opportuniteiten voor je lens krijgt.
Een voorbeeld van dit is zeker mijn meest recente bezoek aan een berg grond in Thailand met de naam Phra That Cave in de provincie Kanchanaburi. Deze grot heeft geen licht, en tal van claustrofobische tunnels en duizenden vleermuizen waarvan sommigen onvervaard recht in je gezicht vliegen. Voor mij is zoiets prettig en avontuurlijk, maar ik kan me levendig voorstellen dat heel wat mensen de schrik van hun leven krijgen wanneer een fladderende vleermuis tegen hen aanvliegt.
- Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid
Wanneer je op reis gaat naar sommige derdewereldlanden, maar dat geldt eigenlijk ook voor bepaalde westerse, zogenaamde moderne landen, dan moet je er rekening mee houden dat ze daar een eerder vaag concept hebben van gezondheid en veiligheid. Vele moderne westerlingen zijn opgegroeid in een bubbel van relatieve veiligheid en dat kan er in resulteren dat we soms een misplaatst gevoel van verantwoordelijkheid hebben.
Gebruik steeds je gezond verstand wanneer je op reis bent. Ga dus niet zomaar automatisch van uit dat die duidelijk snel en mekaar geknutselde
wankele treden van de gammele trap die je wil beklimmen door een veiligheidsinspecteur onderzocht en goedgekeurd zijn.
Heb je zelf nog tips?
No comments